Wednesday, 03 November 2010 11:18 Здравје

Помалку сол во секојдневното мени може да го намали ризикот до една петина од развојот на срцеви болести, тврдат британските научници...


Новото истражување покажа дека ако прехрамбените компании го ограничат количеството на сол во своите производи ќе го намалат за една петина бројот на случаи заболени од срцеви болести. Забраната на производителите да додаваат сол во готовата храна, сендвичи или чипсови ќе спаси десетици илјади животи годишно.

Намалувањето на количеството на сол во производите ќе биде за 20 пати поефикасно за здравјето, отколку било какви хранливи совети. Инфарктот и мозочениот удар се најголемите убијци во Велика Британија. Секоја година од болести на срцето умираат по 230.000 луѓе. Според експертите една петина од случаите може да се спречи, доколку јадат помалку сол.

Bookmark and Share


24FUDBAL.com.mk

Македонија | Езгјан Алиоски одигра 90 минути за Лидс против Брентфорд, меч...
Шпанија | Јапонецот импресионираше во текот на претсезонските подготовки з...
Шпанија | Неколку извори од Шпанија пренесуваат Реал Мадрид и ПСЖ се во на...
Англија | Офанзивецот имаше големи проблеми ланската сезона откако се здоб...

ГАЛЕРИЈА

ИГРИ

Pirates and Treasure
Sniper team
Shopping Cart Hero 3
Achilles 2
Hey You Are a Box
Let the Bullets Fly 2

Hot & Sexy

Сигурни сме дека не би имале ништо против да ве изеде ваква секси волчица...
Сигурни сме дека би сакале да одите во пустина со ваква дама...
Девојките се неодоливи, а нивниот заден дел уште повеќе...