Saturday, 31 August 2013 08:09 Здравје

Боровинките, грозјето и јаболката го намалуваат за 20% ризикот од развој на дијабетес тип 2, но но нивниот сок има спротивен ефект и ја зголемува опасноста, предупредуваат американските научници...

Во текот на истражувањето биле испитувани 187 400 лица. За време на периодот на тестирањето меѓу 1984 и 2008 година 6,5% од учесниците (околу 12 000 луѓе) развиле дијабетес.

Во истражувањето научниците го набљудувале влијанието на грозје, сливи, праски, кајсии, банани, дињи, јаболка, круши, портокали, грејпфрут и јагоди.

Резултатите покажале дека учесниците кои јадат грозје, боровинки и јаболка два пати неделно ја намалуваат опасноста од дијабетес со 23% од оние кои јадат по една порција или воопшто не ги консумираат овие плодови. Од друга страна оние кои консумираат овошен сок секој ден го зголемуваат ризикот од дијабетес за 21%. Според научниците наместо три чаши сок неделно, јадете три плодови и ќе го намалите ризикот од развој на болеста со 7%.

Научниците го објаснуваат тоа со фактот дека сокот поминува низ гастроинтестиналниот тракт побрзо од целите овошје, иако тие имаат повисока содржина на јаглени хидрати и го зголемуваат нивото на шеќер во крвта.

Bookmark and Share


24FUDBAL.com.mk

Македонија | Езгјан Алиоски одигра 90 минути за Лидс против Брентфорд, меч...
Шпанија | Јапонецот импресионираше во текот на претсезонските подготовки з...
Шпанија | Неколку извори од Шпанија пренесуваат Реал Мадрид и ПСЖ се во на...
Англија | Офанзивецот имаше големи проблеми ланската сезона откако се здоб...

ГАЛЕРИЈА

ИГРИ

Pirates and Treasure
Sniper team
Shopping Cart Hero 3
Achilles 2
Hey You Are a Box
Let the Bullets Fly 2

Hot & Sexy

Сигурни сме дека не би имале ништо против да ве изеде ваква секси волчица...
Сигурни сме дека би сакале да одите во пустина со ваква дама...
Девојките се неодоливи, а нивниот заден дел уште повеќе...