Sunday, 04 November 2012 13:17 Здравје

Од трансмастите паѓа „добриот“, а скока „лошиот“ холестерол.

Иако трансмасните киселини, одговорни за развојот на атеросклерозата, ја подигнуваат вредноста на „лошиот“ холестерол, се чини дека не влијаат трајно на концентрацијата на шеќер во крвта, утврдија американските научници.

Според истражувањето објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, концентрацијата на шеќер во крвта и инсулинот кој го регулира шеќерот во крвта не се менуваат без разлика на тоа колку трансмасни киселини луѓето внесат со исхраната.

Трансмасните киселини се наоѓаат во хемиски обработеното растително масло и намирниците од животинско потекло.

Научниците ја споредувале вредноста на шеќер во крвта, инсулин и холестерол кај две групи, од кои едната била на исхрана која вклучува трансмасни киселини, а другата била на палмино и сојно масло.

Утврдено е дека концентрацијата на шеќер во крвта и инсулин не се менувала во двете групи, но кај онаа која била на исхрана на трансмасни киселини паѓал „добриот“, а растел „лошиот“ холестерол.

Bookmark and Share


24FUDBAL.com.mk

Македонија | Езгјан Алиоски одигра 90 минути за Лидс против Брентфорд, меч...
Шпанија | Јапонецот импресионираше во текот на претсезонските подготовки з...
Шпанија | Неколку извори од Шпанија пренесуваат Реал Мадрид и ПСЖ се во на...
Англија | Офанзивецот имаше големи проблеми ланската сезона откако се здоб...

ГАЛЕРИЈА

ИГРИ

Pirates and Treasure
Sniper team
Shopping Cart Hero 3
Achilles 2
Hey You Are a Box
Let the Bullets Fly 2

Hot & Sexy

Сигурни сме дека не би имале ништо против да ве изеде ваква секси волчица...
Сигурни сме дека би сакале да одите во пустина со ваква дама...
Девојките се неодоливи, а нивниот заден дел уште повеќе...