Wednesday, 23 November 2011 11:28 Здравје

Витаминот Ц, без разлика дали е конзумиран преку храната или преку додаток во исхраната, го намалува значително ризикот од инфаркт...


До овој заклучок дошле научниците од Јужна Кореја, кои ги анализирале податоците за состојбата на луѓето со зголемен ризик од срцева слабост.

Кај оние во чија исхрана имало многу храна која содржи значителни количества на витамин Ц или земале редовно додатоци во исхраната, во кои бил вклучен овој витамин, ризикот од смрт поради срцев удар бил два пати помал.

Ова дејство на витаминот Ц, корејските научници го оддаваат на антиоксидантното дејство.



Според нивните американски колеги, цитирани од Ројтерс, објаснувањето е многу едноставно - луѓето кои внесуваат повеќе витамин Ц, јадат повеќе овошје и зеленчук, односно нивното здравје во целина е подобро.

Како што е познато, диетата, која вклучува повеќе овошје и зеленчук е здрава и го намалува ризикот од срцеви заболувања.

Bookmark and Share


24FUDBAL.com.mk

Македонија | Езгјан Алиоски одигра 90 минути за Лидс против Брентфорд, меч...
Шпанија | Јапонецот импресионираше во текот на претсезонските подготовки з...
Шпанија | Неколку извори од Шпанија пренесуваат Реал Мадрид и ПСЖ се во на...
Англија | Офанзивецот имаше големи проблеми ланската сезона откако се здоб...

ГАЛЕРИЈА

ИГРИ

Pirates and Treasure
Sniper team
Shopping Cart Hero 3
Achilles 2
Hey You Are a Box
Let the Bullets Fly 2

Hot & Sexy

Сигурни сме дека не би имале ништо против да ве изеде ваква секси волчица...
Сигурни сме дека би сакале да одите во пустина со ваква дама...
Девојките се неодоливи, а нивниот заден дел уште повеќе...