Tuesday, 06 September 2011 08:34 Здравје

Глувците кои добивале ореви секој ден со храната, биле изложени на помал ризик од рак на дојка, соопштиле американски научници...


Екипата на Елен Хардмен од универзитетот "Маршал" го спореди ефектот од типичната храна и со додавањето на малку ореви во текот на целиот живот на глувците, уште од зачнувањето.

Користеното количество дневно е еднакво на 50-60 грама за луѓето. Појавата на рак на дојка кај глувците од групата со доза на ореви се намалила два пати во споредба со оние кои биле на обична храна.



Генетската анализа откри дека оревите ја менуваат активноста на многу гени кои се поврзани со рак на дојка како кај глувците, така и кај луѓето.

Ефектот не може да се објасни само со дејството на омега-3 масните киселини против рак. За намалувањето на растото на туморите придонесува и зголемувањето на витаминот Е во храната.

Bookmark and Share


24FUDBAL.com.mk

Македонија | Езгјан Алиоски одигра 90 минути за Лидс против Брентфорд, меч...
Шпанија | Јапонецот импресионираше во текот на претсезонските подготовки з...
Шпанија | Неколку извори од Шпанија пренесуваат Реал Мадрид и ПСЖ се во на...
Англија | Офанзивецот имаше големи проблеми ланската сезона откако се здоб...

ГАЛЕРИЈА

ИГРИ

Pirates and Treasure
Sniper team
Shopping Cart Hero 3
Achilles 2
Hey You Are a Box
Let the Bullets Fly 2

Hot & Sexy

Сигурни сме дека не би имале ништо против да ве изеде ваква секси волчица...
Сигурни сме дека би сакале да одите во пустина со ваква дама...
Девојките се неодоливи, а нивниот заден дел уште повеќе...