Wednesday, 11 September 2013 08:42 Наука

Американските научници анализирале 60 марки на виски и создадоа база на податоци која ќе им овозможи да ги утврдат условите за производство на омилениот пијалок на милиони луѓе според неговиот хемиски состав...

Тие ги претставиле своите резултати на конференција на Американското хемиско друштво.

Групата на Томас Колинс од Калифорнискиот универзитет во Дејвис истражувала 60 вида американски виски, вклучувајќи го и прочуениот бурбон од Кентаки. Хемичари објаснуваат дека во сложениот процес на изготвување на пијалокот се формираат околу 4 000 различни соединенија кои остануваат во течноста, а не испарува.

Колинс и неговите колеги откриле околу 100 масни киселини, алкохол, танини и други компоненти кои придонесуваат за создавање на "фирмениот" вкус на пијалокот кој го има, на пример, бурбонот од вискито, произведено во Тенеси.

Според авторите на студијата, хемиските "портрети" на виските можат да се користат за контрола на квалитетот на производството, а исто така и за борба против фалсификувањето, што е особено важно за скапите извозни марки на виски.

Bookmark and Share


24FUDBAL.com.mk

Македонија | Езгјан Алиоски одигра 90 минути за Лидс против Брентфорд, меч...
Шпанија | Јапонецот импресионираше во текот на претсезонските подготовки з...
Шпанија | Неколку извори од Шпанија пренесуваат Реал Мадрид и ПСЖ се во на...
Англија | Офанзивецот имаше големи проблеми ланската сезона откако се здоб...

ГАЛЕРИЈА

ИГРИ

Pirates and Treasure
Sniper team
Shopping Cart Hero 3
Achilles 2
Hey You Are a Box
Let the Bullets Fly 2

Hot & Sexy

Сигурни сме дека не би имале ништо против да ве изеде ваква секси волчица...
Сигурни сме дека би сакале да одите во пустина со ваква дама...
Девојките се неодоливи, а нивниот заден дел уште повеќе...